HOE FIETSSTAD WORDEN
In een FIETSSTAD mogen natuurlijk GEEN DUCO Fietspompzuilen ontbreken
De Fietsstadverkiezing wordt elke drie jaar gehouden en is het laatst gewonnen door Den Bosch in 2011
De eerstvolgende verkiezing is voor 2014
Het thema voor de verkiezing Fietsstad 2014 is “fietsen zonder hindernissen”
Tot de zomer van 2013 kunnen gemeenten zich kandidaat stellen.
In september 2013 worden daaruit 5 gemeentes genomineerd.
Gemeenten die zich kandidaat stellen,moeten € 2.000,00 inschrijfgeld betalen.
Voor dat geld krijgt elke kandidaat-gemeente van de Fietsersbond een rapport met een analyse, een beoordeling en aanbevelingen om het fietsklimaat te verbeteren. Maar eigen initiatieven, zoals het plaatsen van de DUCO Fietspompzuilen, zal extra worden gewaardeerd.
Fietsers komen tijdens hun dagelijkse fietstochten heel wat hindernissen en weinig voorzieningen, zoals o.a. fietspompen of de mogelijkheid om banden te plakken. Terwijl deze voorziening door DUCO Fietspompzuilen geheel gratis, inclusief volledig onderhoud, wordt aangeboden.
Fietsers rijden vaak op te zachte banden en worden geconfronteerd met een slecht wegdek, drempels, paaltjes, onoverzichtelijke oversteekplaatsen, spoorwegovergangen, autowegen, maar ze worden ook geconfronteerd met andere fietsers, automobilisten, scooters en stadsbussen, dat kan een fietsrit onprettig maken. De gemeente die de beste oplossingen biedt om deze hindernissen uit de weg te gaan en extra voorzieningen laten plaatsen mag zich in 2014 Fietsstad van Nederland noemen.
Juryvoorzitter Jan Hendrik Dronkers, is als directeur-generaal van Rijkswaterstaat zeer deskundig op het gebied van wegen. Dronkers steunt de fiets als actieve vorm van mobiliteit. "Fietsen is gezond, veilig, goed voor het milieu en neemt weinig ruimte in beslag. Deze vorm van bewegen beperkt het autoverkeer en voorkomt files."
Naast Jan Hendrik Dronkers bestaat de jury uit Dorien de Wit, adviseur stads- en gebiedsontwikkeling en directeur bij De Beuk Organisatieadvies, Marc van Woudenberg, urban mobility consultant en fotograaf op Amsterdamize.com, Hillie Talens, projectmanager verkeer en vervoer bij kennisinstituut CROW en Koen van Waes, verkeersplanoloog bij de gemeente 's-Hertogenbosch, Fietsstad 2011.
Hugo van der Steenhoven noemde de verkiezing van Fietsstad 2014 op het congres een buitenkans voor gemeenten die het fietsbeleid op de kaart willen zetten. "Dit is een positieve verkiezing die veel publiciteit oplevert. Daarnaast zorgt het wegnemen van hindernissen en het laten plaatsen van extra voorzieningen, zoals Fietspompzuilen, voor heel veel tevreden fietsers. En dat is waar wij als Fietsersbond het allemaal voor doen."
Mogelijk willen de volgende gemeentes zich kandidaat stellen:
Enschede
vindt dat ze nu zoveel doet voor een goed fietsklimaat dat het nu haar beurt is. Zo is er inmiddels een fietssnelweg, een nieuwe overdekte fietsenstalling bij het station en zijn fietspaden opgeknapt. Enschede vindt deelname aan de verkiezing een goede gelegenheid om de stad en het fietsbeleid landelijk voor het voetlicht te brengen.
Leeuwarden
Den Haag
Het verheugt D66 dat Den Haag actief bezig is met de kandidaatstelling om Fietsstad 2014 te worden.
ALMERE
Groenlinks denkt dat er best een kans is dat Almere Fietsstad 2014 wordt.
ZWOLLE
De Zwolse afdeling heeft verkeerswethouder René de Heer heeft tijdens gesprekken met de bond aangegeven positief tegenover het idee te staan.
AMSTERDAM
Volgens Groenlinks Amsterdam wel. Woordvoerder Verkeer Fjodor Molenaar: “Amsterdam, bekend om zijn vele paaltjes, wegopbrekingen en geparkeerde auto’s op het fietspad, moet er alles aan doen om deze prijs in 2014 in de wacht te slepen.”
PURMEREND - ALKMAAR - TILBURG - ZAANSTAD - BREDA - WOERDEN -UTRECHT